Merel – Informatieanalist

Merel heeft altijd al affiniteit met het medische domein gehad. Bij Eurotransplant zet ze haar IT-vaardigheden in voor de medische wereld. Momenteel is Merel zowel informatieanalist als scrum master voor één van de drie (IT-development) teams bij Eurotransplant. 

Waarom heb je voor Eurotransplant gekozen?

Ik zat hiervoor bij de overheid, maar dat beviel niet zo goed. Het was erg wollig en niet doelgericht. Ik kwam toen de vacature van Eurotransplant tegen. Het medische domein sprak me aan en ook het feit dat de software door en voor de organisatie wordt gemaakt. Wat bleek toen ik hier kwam werken, er was een extra benefit: een groot deel van de gebruikers zit hier. Als ik iets wil vragen, kan ik naar hen toe lopen. Hierdoor zijn er veel minder formele meetings of workshops nodig. Je kan gewoon langslopen en meekijken. Dat heb ik niet op veel plekken meegemaakt, zo dicht op de eindgebruiker zitten. 

Hoe ziet jouw rol als informatieanalist eruit?

Ik ben eerst analist en daar is een stukje scrum master bijgekomen. Als informatieanalist praat ik met gebruikers en de product owners. Ik vraag wat zij met de applicaties doen, waarom ze dat doen en wat ze ermee willen bereiken. Daarbij lees ik goed tussen de regels: gebruikers vertellen vaak wat anders dan wat ze eigenlijk bedoelen. Ze denken niet snel out of the box. Terwijl als je vraagt “wat wil je doen en wat heb je nodig”, krijg je iets anders. Dat ziet de gebruiker zelf niet. Daarom probeer ik die informatie eruit te pulken en te vertalen zodat de programmeurs ermee aan de slag kunnen. En andersom: kan dit technisch gezien wel? Zie ik bepaalde afhankelijkheden niet?   

Verder heb ik scrum master taken, zoals het leiden van de stand-up en het inplannen van de meetings voor de sprint. Dat gaat goed, omdat iedereen in het team ervaren is met scrum. Ook overleg ik met andere scrum masters, want ondanks de verschillende teams zijn we één afdeling.   

We reviewen elkaars werk, zodat we goed weten wat iedereen aan het doen is.”

Ook zit je met enige regelmaat in elkaars vaarwater, want er is niet één applicatie per team. Daarom is het belangrijk dat we goed op alle niveaus met elkaar overleggen. 

Hoe is Eurotransplant anders in vergelijking met andere bedrijven?

Het medische domein is echt apart, want dit vakgebied staat niet stil. Er komt elke keer weer een aanpassing of wijziging op de regels voor transplantatie. Medici zien steeds beter welke factoren van belang zijn voor een succesvolle transplantatie. Daarnaast praat je veel met een stafarts in medische termen. Daar ga je snel in meepraten en dat vind ik erg leuk.  

Een ander groot verschil is het feit dat je de software maakt voor Eurotransplant zelf. Er zijn weinig organisaties die dit werk doen. Je moet echt over alles nadenken en het zelf bedenken, want het is er nog niet.   

Daarnaast leggen we onze functionele data vast in een tool waarin je het hele domein beschrijft. Daarmee is Eurotransplant een stuk verder dan andere organisaties waar ik heb gewerkt. Dat was in het begin wel even wennen, want je bent niet klaar met de user story: je moet zorgen dat iedereen die achtergrondinformatie kan vinden en verklaren waarom iets toen is gedaan. Het kost meer tijd, maar op de langere termijn merk je het voordeel. Het doorspitten is veel makkelijker te doen.  

Wat vind je het leukste in je werk?

Het structureren van informatie en daarna zorgen dat het simpel blijft. Dat geeft mij de meeste voldoening. Een simpele user story waarbij de analyse moeilijk was. Iets heel complex uiteindelijk terugbrengen naar iets wat eenvoudig is voor iedereen om te gebruiken. En dat het op een logische, eenvoudige manier is opgebouwd zodat je later dingen makkelijk kunt wijzigen zonder dat er iets omvalt. Dat zijn wel mijlpalen. 

Ook het geven van een demo na elke sprint vind ik erg leuk. Het is een moment om aan iedereen binnen de organisatie te laten zien wat we hebben gebouwd. Zo’n demo is een praktische en gave manier om te laten zien welke verbeteringen zijn gemaakt en hoe alles er nu uit ziet. We bewaren de demo’s ook, zodat je oude demo’s terug kunt kijken en daarvan kunt leren.  

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?

Eurotransplant is een vrij kleine organisatie dus je kan veel doen. Ik heb weinig dagen die precies hetzelfde zijn. Het allocatieproces moet wel altijd goed kunnen draaien. Hierdoor kan er een probleem komen waar een analyse voor nodig is. Dan ga ik uitzoeken waarom we het zo hebben gemaakt en hoe we kunnen het oplossen.  

“Je kunt goed je ei kwijt en initiatief wordt op prijs gesteld” 

Naast de waan van de dag ben ik met een groter traject bezig dat over een bepaald onderwerp gaat. Dan heb ik wel eens iemand nodig en dan zoek ik die persoon op. Andere keren ben ik een tijdje zelfstandig bezig. Al met al moet je kunnen leven met change of plans: er is iets aan de hand en daar moet je dan mee aan de slag in plaats van met je eigen plannetje. Omdat Eurotransplant 24/7 operationeel is, maakt het mijn werk wel erg bijzonder.  

Wat zou je zeggen tegen mensen die overwegen bij Eurotransplant te komen werken?

Aan de ene kant is Eurotransplant “gewoon een IT-bedrijf”: we hebben sprints, we maken software die wordt gereleased en we lossen bugs op. Maar aan de andere kant werken we aan tools die echt impact hebben op het leven van mensen. Dat is voor mijn gevoel hier bij Eurotransplant sterk aanwezig. Je werk krijgt er meer betekenis door. Ik ben zelf niet super idealistisch, maar ik vond het grappig om aan mezelf te ontdekken dat het toch meespeelt.