Jeanette – Software Tester

Jeanette startte ongeveer 25 jaar geleden bij Eurotransplant als Allocation Officer en is inmiddels al een aantal jaar werkzaam als software tester. Voor iemand die vroeger zeker wist dat ze niet op kantoor wilde werken, heeft Jeanette het nog steeds enorm naar haar zin. 

Wat is het eerste wat je over je werk vertelt op verjaardagen? 

De meeste mensen weten weinig over Eurotransplant en het proces rondom orgaandonatie. Dan grijp ik de kans om daar meer over te vertellen. Dus als ik het over mijn werk heb, dan gaat het over het internationale karakter van de organisatie, de orgaandonatie, wat het beheer van de wachtlijsten inhoudt en hoe het werkt qua matching. Eigenlijk leg ik het allocatieproces uit. Daarna leg ik dan uit dat mijn voornaamste taak het testen van software is.  

Hoe ben je bij Eurotransplant terecht gekomen? 

Via een uitzendbureau ben ik bij Eurotransplant komen werken. Nadat ik een paar jaar als fysiotherapeut had gewerkt wilde ik me oriënteren. Zo kwam ik bij de afdeling allocatie terecht. Uiteindelijk ben ik lang gebleven, heb ik op die afdeling allerlei dingetjes opgepakt en ergens begin 2000 ben ik betrokken geraakt als software tester. Daar rolde ik eigenlijk gewoon in. 

Ben je nog steeds betrokken bij de allocatie afdeling? 

Jazeker, ik werk gemiddeld nog één dag in de week ‘op de allocatie’. In het begin deed ik het allebei fiftyfifty, maar dat werd een te grote chaos en gaf te veel onrust. De splitsing is nu zo dat ik doordeweeks software tester ben en op vrijdagavond of in de weekenden op de allocatie help. Ik moet wel beter mijn best doen om bij te blijven wat betreft nieuwe regels en informatie. Van sommige dingen weet ik als software tester het een en ander af, maar dat ervaar je als gebruiker anders. Het werken op de allocatie helpt me nog steeds in mijn werk als software tester. Ik ken de gebruiker van het product en dat is precies de meerwaarde.  

Wat was de reden voor jou om door te stromen naar software tester? 

Toen het eenmaal begon, bleek de kennis die ik meenam van allocatie heel waardevol te zijn. Dan word je een soort spin in het web, iedereen weet je te vinden. Je kunt met jouw ervaring anderen verder helpen en inzichten geven. Bijvoorbeeld hoe de applicatie werkt en hoe de gebruikers ermee omgaan. Er kan iets heel moois gebouwd zijn, maar dan zie ik dat de gebruikers het niet gaan snappen. Dan kijken we even met andere ogen naar het product en kunnen we veranderingen maken voordat het live gaat. Die spin in het web zijn vind ik echt heel erg leuk.  

Je rekent op elkaar en dan ga ik als een trein” 

Ik kan er heel trots op zijn als iets neerzetten wat gebruiksvriendelijk is, wat werkt en wat het proces eenvoudiger maakt. Zeker met een nieuwe applicatie moet je zorgen dat mensen er blij mee zijn. Als ze niet blij zijn, dan moet je heel hard je best doen om het tij te keren. Het doel is om een zo goed mogelijke applicatie te presenteren aan de gebruikers. Dat is niet alleen software testen, dat is de samenwerking die je hebt als team, het agile werken. Dat past heel goed bij mij.  

Wat doe je nu precies als software tester? Hoe ziet je werkdag eruit? 

We werken in sprints. Van tevoren spreken we af welke stories we oppakken en die worden op het bord gezet. De bouwers beginnen, dan pak ik het op en zo gaat het door. Hierdoor is het elke drie weken anders. Soms kan ik op de ene dag meer testen dan de andere dag, omdat sommige dingen meer tijd kosten. Je moet zelf inschatten wat de beste volgorde is. Dus ik kijk ’s ochtends op het bord: hoe staat het ervoor en wat kan er getest worden? Zo pak ik op wat er gedaan kan worden. Is er een bug? Dan doe ik die als eerste. Bugs staan hoog op mijn prioriteitenlijstje.  

Hoe werk je samen met het team/collega’s? 

Het werken met collega’s vind ik echt een feest. We beginnen ‘s ochtends met de stand-up. Dat is heel kort en we zorgen dat het kort blijft. Je moet zeggen wat je gedaan hebt en wat je gaat doen. Daaromheen heb je natuurlijk momenten dat je vastloopt. Iets gaat anders dan verwacht of je komt er alleen niet uit. Dan kun je vervolgens met iedereen in het team overleggen. Bijvoorbeeld even een bouwer spreken via Teams om vragen te stellen: is er een verkeerde uitkomst of begrijp ik het verkeerd? Mijn collega’s zijn gewoon hele toegankelijke mensen. Elk moment kan ik zeggen: kan ik je bellen of kun jij even kijken?  

“Het is een heel leuk team, daar zit voor mij echt de kracht in” 

Ons team loopt echt als een goed geoliede machine. Mijn teamgenoten zijn ontzettend betrokken. We maken tijd voor elkaar vrij om mee te denken, om dingen uit te leggen. Door de dag heen spreken we elkaar meerdere malen. De meesten zitten op kantoor, sommigen niet maar die zijn extra goed bereikbaar. Dus je weet elkaar altijd te vinden.  

Hoe ervaar je het werken in verschillende teams binnen IT-development? 

Alle drie de teams lopen in dezelfde sprint en geven op dezelfde dag de demo. We werken aan ons eigen deelproject; juist daarom zijn de demo’s erg leuk. Dan zie je van elkaar wat er precies is gebeurd. Dat vind ik erg leuk en grappig om te zien. De demo is onderdeel van het agile werken: met enige regelmaat laten zien waar we staan, wat we hebben gedaan. Ik heb de demo van ons team heel vaak gepresenteerd. Ik vind dat prima om te doen, maar de rest van het team kwam minder in zicht. Daarom rouleren we nu wie presenteert. Natuurlijk houden we er rekening mee of mensen het zelf willen of niet. Doordat we afwisselen komt nu vrijwel iedereen eens in het halfjaar aan bod. 

Wat vind je het leukste aan je werk bij Eurotransplant? 

Het leukste van mijn werk – en waar ik trots op ben – is dat je bij een organisatie werkt die een wezenlijk verschil maakt in de kwaliteit van leven van een ander dankzij de werkzaamheden. Je kan hele mooie applicaties maken voor een game en daar maak je ook mensen mee blij, maar daar ligt mijn hart niet. Ik heb vroeger gekozen voor de gezondheidszorg, dus wil ik nuttig zijn in dat vakgebied. En daar komt ook dat stukje bij dat je het niet in je eentje doet, je zet echt met elkaar iets neer.  

“Dat is waar ik trots op ben en waar ik zelf blij van word” 

Je merkt ook dat mensen hier lang rondlopen en toch nog dezelfde bevlogenheid hebben. Iedereen bij Eurotransplant gaat er vol voor – en dat vind ik echt heel leuk. Doordat het werk niet standaard is, dutten mensen ook niet in. Het wordt niet voorspelbaar. We kunnen namelijk geen standaardpakketten afnemen. Als we dat zouden doen, moeten we alles weer aanpassen op de wetgeving per land en per orgaan. Zelf bouwen is echt beter, want de inhoud is belangrijk en heel specifiek. We moeten het continu optimaliseren.