Denise – Allocation & Waiting list Officer

Na jaren als jeugdcoördinator bij een golfbaan te hebben gewerkt, maakte Denise de switch naar een baan met (nóg) meer maatschappelijk belang waar ze veel zou leren. In 2020 is zij gestart als Allocation & Waiting list Officer bij Eurotransplant.

Wat doe je precies als Allocation & Waiting list Officer?

De voornaamste taak van een Allocation Officer is om bij de melding van een donor meteen te handelen en te zorgen dat alle organen worden gematcht volgens het systeem. We bellen zo snel mogelijk uit naar alle transplantatiecentra om te zorgen dat we een passende ontvanger vinden voor het orgaan. Je hebt heel veel verschillende, afwisselende werkzaamheden waarbij je nauw samenwerkt met je collega’s. Je moet constant alert zijn, want je kunt niks missen.

“Er kan zomaar een urgentieaanvraag binnen komen voor een patiënt die met hoge spoed een lever nodig heeft, terwijl de allocatiemedewerkers net bezig zijn om een ontvanger te zoeken voor een donorlever in dezelfde bloedgroep. Communicatie is dus erg belangrijk.”

Hoe ben je bij Eurotransplant terecht gekomen?

Ik kwam de vacature tegen op LinkedIn en ik was meteen enthousiast. Iets doen waarbij je meewerkt aan het proces om een mensenleven te redden; om te zorgen dat hele zieke mensen weer normaal kunnen leven, dat leek me echt fantastisch. Bovendien viel de opleidingsduur me ontzettend mee.

Wat betekent die cruciale rol voor jou?

Het geeft me heel veel voldoening. Je ziet soms natuurlijk ook heftige dingen voorbij komen, maar de positieve verhalen overheersen. Zo was er een spannende situatie ontstaan waarbij een donor werd gemeld waarvan de uitname moest worden uitgesteld op verzoek van het hart/long-team. De patiënt die de lever van deze donor zou ontvangen, lag op dat moment echter heel slecht dus het was niet zeker of de lever nog op tijd bij de patiënt zou aankomen. Uiteindelijk was de transplantatie goed gegaan. De collega die erover vertelde, was er helemaal vol van. Dat maakt me echt heel blij.

Kun je iets vertellen over het inwerkproces met daarin het opleidingsprogramma?

Omdat ik geen enkele medische achtergrond had, keek ik er ondanks mijn enthousiasme best wel tegenop. Ik heb in het begin heel veel vragen gesteld, en iedereen bleef heel geduldig. Alles werd rustig en duidelijk uitgelegd. Dan is het mooi om te merken dat je na een maand of drie ineens ‘dezelfde taal’ spreekt als de mensen die er al langer werken. Het was ook fijn dat ik tijdens de diensten aan de opleiding kon werken. Er wordt heel goed geluisterd naar de behoeften van de medewerker.

Wat vind je het leukste in je werk?

Het allerleukste vind ik als het druk is. Het kan heel chaotisch zijn, maar ik hou daar juist van. Je hebt contact met artsen en specialisten door heel Europa en iedereen is ontzettend behulpzaam, je merkt dat we allemaal voor hetzelfde doel werken. Ook vind ik het leuk dat er veel ruimte is voor zelfontwikkeling. Ik had bijvoorbeeld mijn opleiding nog niet eens afgerond en zat al in de redactie van het interne magazine, hartstikke leuk!

Wat maakt dat je trots bent om bij Eurotransplant te werken?

Dat je bijdraagt aan het verbeteren van levens van mensen die heel erg ziek zijn. Ik mocht een keer bij een uitname zijn (hart en longen, lever en nieren), dat was heel gaaf. Als je het in de praktijk ziet gebeuren, krijg je er een veel beter idee bij.

“Je zag gewoon het hart kloppen in het lichaam, ik was zo onder de indruk.”

Wat zou je zeggen tegen mensen die overwegen bij Eurotransplant te komen werken?

Als je stressbestendig en leergierig bent en je wil iets doen om anderen te helpen, dan zit je hier echt goed. Het is een heel hecht fijn team van collega’s. Iedereen is heel flexibel en staat voor elkaar klaar. Je wordt meteen vanaf het begin op je gemak gesteld. En dat ik de overstap heb gemaakt van de golfbaan naar allocatie, laat wel zien dat alles mogelijk is.